Selecteer een pagina

EXOTICA IN DEN BOSCH

Zuiderlucht art review / March edition 2019
 
Exotica in Den Bosch
 
“No, it is no fun in the paintings of Eveline van de Griend. 
Why should it? Is the world around us such fun?…..” ( the review is in Dutch)
Text by Wido Smeets chief editor of Zuiderlucht (ZL)
Zuiderlucht is an independent monthly Cultural Magazine, print run 20,000, 
available free of charge at more than 600 locations in the Netherlands.

 

Exotica in Den Bosch

Nee, het is geen lolletje op de schilderijen van Eveline van de Griend. Waarom zou ’t? Is de wereld om ons heen zo’n lolletje dan?

Twaalf van haar schilderijen, elf daarvan niet opgespannen maar tegen de muur gespijkerd, hangen nu in Museum Slager in Den Bosch. Wie midden in de zaal gaat staan, tussen een reeks van vijf sculpturen in brons, marmer en keramiek, waant zich in het oog van een orkaan. Een orkaan van kleuren, van beelden en van scènes die van alles oproepen, maar nergens een samenhangend verhaal vertellen. Net als je denkt dat je een aanknopingspunt hebt, wordt je blik afgeleid door een schedel, stervende en copulerende mensen, roodwitte linten, een lijk, een masker, een dode vogel, een romp zonder hoofd en benen. Je krijgt geen moment rust – net als in de wereld om ons heen, met de onophoudelijke stroom van halve verhalen en onaffe beelden die we met honderden per dag over elkaar uitstrooien.
Het exotisme van Van de Griends schilderijen, een groot deel van haar jeugd bracht ze door in het buitenland, vooral Afrika, wordt gekoppeld aan haar herkomst, ze is geboren in Den Bosch. Toch mogen we de titel van de tentoonstelling, Reincarnation of Hieronymus Bosch, niet al te letterlijk nemen. Hier en daar zijn wel een paar referenties te zien, maar er zijn net zo veel verwijzingen naar andere schilders en stijlen.
Van der Griend flirt met symbolisme en surrealisme, net zo goed als met popmuziek en laatste-oordeel fresco’s van Italiaanse renaissanceschilders. Haar werk is mystiek, absurdistisch, onheilspellend, luguber. Haar schilderijen gunt ons via de dolgedraaide gekte van de wereld waarin we leven een blik op de donkere kanten van onze psyche, kanten die we misschien liever niet zien. Het is de van logica gespeende spiegel op het bestaan die ook Hieronymus Bosch zijn tijdgenoten voorhield.
Als relativering bij al die drukte aan de wanden staan op de as van de zaal vijf sokkels met sculpturen, als contrapunten van de vaak ten voeten uit, in oogverblindende klederdracht geschilderde personages op de schilderijen. Een ander rustpunt vormen de hoofden op de doeken, en hun uitdrukkingen. Kijk ze in de ogen, peil hun afwachtende, raadselachtige, observerende, verdwaasde of gloedvolle blik. Zoek ook naar het zelfportret van de kunstenares. In haar ogen bevindt zich de sleutel van deze tentoonstelling.

Eveline van de Griend, Reincarnation of Hieronymus Bosch. Van 3 februari t/m 7 april in Museum Slager, Den Bosch. museumslager.com